Minst 25 drept i blodige kamper i Kiev

Minst 25 mennesker skal nå være drept i gatekampene i Ukraina. Ni av dem er politifolk. De siste to dagene har kampene vært på sitt blodigste.
Onsdag, 19 februar, 2014 - 11:59


I tillegg er 241 skadede personer innlagt på sykehus, blant dem 79 politifolk og fem journalister. Det opplyser landets helsemyndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

DemonstrasjonerDemonstranter har fra 16. januar barrikadert sentrum av Kiev og Uavhengighetsplassen, samt okkupert flere offentlige bygninger. Foto: Eskil Wie 

Rundt Uavhengighetsplassen – populært kalt Maidan-plassen – i sentrum av byen river folk opp brostein som de kaster mot politiet.

– Myndighetene kan sende tusenvis av politifolk, men vi gir oss aldri. Vi har ikke noe valg, vi blir her til vi vinner denne kampen, sier Volodimir (44) fra Ternopil.

– Ute av kontroll

– Det kan se ut til at volden er kommet helt ut av kontroll for både myndighetene og demonstrantene. Det sier Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

Han legger til at den blodige utviklingen har vært fryktet en stund.

– Jeg tror vi er vitne til det som det er blitt advart mot lenge. Hvis man trekker ut konflikten lenge nok, så vil spenningene bli så store at det kommer til å eksplodere,

Et veivalg

Flere hundre tusen mennesker har de siste månedene deltatt i demonstrasjonenene i Ukrainas hovedstad. Demonstrantene protesterer mot regjeringens beslutning om å samarbeide tettere med Russland, fremfor en sterkere tilknytning til EU.

Emneord: