Våpenhvilen i Kiev er brutt

Dødstallene fortsetter å stige i Kiev etter nye, blodige opprør.
Torsdag, 20 februar, 2014 - 13:04


21 sivile har blitt drept i konflikten mellom demonstrantene og opprørspolitiet i natt. 29 personer skal også være skadet. Det melder nyhetsbyrået Reuters i sin liveoppdatering på opptøyene i Ukraina. Et sted mellom 35 (Ifølge Kiev Post) og 10 opprørere (Nyhetsbyrået AP) skal også ha blitt drept i sammenstøtet mellom demonstranter og opprørspoliti. Ingen av disse tallene er offisielt bekreftet. Ukrainske innenriksmyndigheter melder om at én politimann har mistet livet, ifølge VG.

– Vi vil drepe alle

VG intervjuet en demonstrant ikledd kamuflasjeuniform og Walkie-Talkie om hva som kom til å skje de neste timene.

– Vi vil drepe alle, var svaret VG fikk.

Videre forklarer demonstranten at de ser på dette som den eneste løsningen, siden opprørspolitiet er ute etter å drepe demonstrantene.

Møtene med de polske, tyske og franske utenriksministrene ble utsatt etter at parlamentet skal være evakuert på grunn av røykutvikling bak Oktoberpalasset like ved parlamenthuset, ifølge Reuters.

Brøt fredsavtalen

Russisk-støttede President Viktor Yanukovich forsøkte i går å inngå en avtale om våpenhvile med demonstrantene som ønsker et Ukrainsk samarbeid med EU, ifølge Reuters. Bare noen timer etterpå ble denne våpenhvilen avbrutt da flere hundre væpnede demonstranter gikk til angrep på Uavhengighetsplassen i Kiev.

– Demonstrantene var på offensiven. De jobber i organiserte grupper. De bruker skytevåpen, inkludert snikskytterrifler. De skyter for å drepe, melder Yanukovichs kontor i en offisiell uttalelse.

Opposisjonen mener det motsatte. Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko mener det er opprørspolitiet som fremprovoserte offensiven.

– Sammenstøtene på Uavhengighetsplassen, som kom nå når det var planlagt en våpenhvile, er en planlagt provokasjon fra myndighetene mot fredelige demonstranter, svarer opposisjonslederen Vitalij Klitsjko på sin nettside, ifølge VG.

Fullstendig kaos

De nye sivile drapene i natt gjør at det totale tallet summeres opp til 43 drepte. Et russisk kamerateam skal ha blitt skutt mot, og demonstrantene skal ha okkupert et hotell på Uavnehgighetsplassen. Derfra skyter de mot sikkerhetsstyrkene. Det ligger døde sivile og demonstranter rundt omkring på plassen.

VGs reporter fra Kiev forteller også at demonstrantene lemper stein fra plassen og bygger på barrikader rundt etter at sikkerhetsstyrkene trakk seg tilbake under offensiven. En politibuss er også satt i brann.

Opptøyene pågår fortsatt, og ser ikke ut til å få noen løsning med det første. Journalen vil oppdatere saken videre.

 

 

 

Emneord: