Hubbleteleskopet 24 år

I 24 år har Hubble-teleskopet gått i bane rundt jorda. Men fremtiden er likevel usikker. Om ikke noe gjøres, vil det innen få år mest sannsynlig styrte mot jorda.
Torsdag, 24 april, 2014 - 15:59


Inntil 400 år siden var alt vi visste om universet basert på observasjoner gjort av det blotte øyet. I 1610 introduserte Galileo teleskopet. Dette ble starten på en revolusjonerende ny verden, og utallige forbedringer av teleskopet som ga oss kunnskap utenfor atmosfæren.

Ny era

Oppskytningen av Hubble-teleskopet, 24 april 1990, markerte den største utviklingen i astronomi siden Galileo. Speilteleskopet, oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin P. Hubble, var et samarbeid mellom ESA og NASA, og ble sendt opp med romfergen Discovery. Professor ved Astrofysisk Institutt, Øystein Elgarøy, understreker hvor viktig denne utviklingen var.

– Hubble var et enormt viktig instrument for astronomien. Med den fikk man nye resultater, og ikke minst innsikt, sier han.

Lang ventetid

Det tok imidlertid lang tid før teleskopet var klar til utreisen. Ideen ble først lansert i 1923 av den tyske vitenskapsmannen Hermann Oberth, men først i 1974 startet utarbeidingen av de spesifikke planene for teleskopet. Tanken bak teleskopet var å lage mange utbyttbare deler, slik at vedlikehold ble enklere og levetiden lengre. I 1981 kom endelig den første prøveturen med oppskytning, tilbakevending og landing. Men Hubble har ikke bare brakt triumf gjennom årene. Siden oppskytningen har den gjennomgått fire store og kostbare reparasjoner

Hele historien kan leses på snl.no.

Mørk fremtid

Men Hubble har ikke bare brakt triumf gjennom årene. Siden oppskytningen har den gjennomgått fire store og kostbare reparasjoner. Nå ønsker ikke amerikanerne  å bruke mer tid og penger for å holde det ved like, og dermed går det mot slutten for Hubbles.

– Romfergeprogrammet har nå blitt lagt ned av NASA, og da kommer Hubble til å gå ut av drift. NASA har imidlertid planer om å sende ut et nytt romteleskop i 2018. Siden Hubble har det dessuten skjedd en stor utvikling innen bakketeleskop, sier professor Elgarøy.

Elgarøy tror derfor ikke nedleggelsen av Hubble vil få store konsekvenser for astronomiens fremtid.

Emneord: