Mystisk kamel-virus har drept 93 mennesker

Den plutselige spredningen av MERS-viruset skaper frykt. Helseministeren i Saudi-Arabia ble sparket i etterkant av hans håndtering av viruset.
Tirsdag, 22 april, 2014 - 15:43


Ingen vet hvor det kommer fra, bare at det er livsfarlig.

Viruset heter MERS, og sprer seg nå i Midtøsten. Saudiarabiske myndigheter opplyser at de har 261 tilfeller av MERS landet over, i følge BBC.

93 mennesker har dødd av sykdommen, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon. Det betyr at over en tredjedel av de registrerte smittede har gått av dage. 

Opprinnelig fra kamel eller flaggermus

Sykdommen er ny, og har fått navnet Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, forkortet MERS-CoV eller bare MERS.

Virusets smittevei er hovedsakelig dråpesmitte, men andre smitteveier er ikke utelukket.

– Viruset egentlig er et dyrevirus, og kommer sannsynligvis fra kameler. En del av de smittede har vært i kontakt med kameler, men vi har sett at det i tilfeller også smitter fra person til person, sier Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Enkelte forskere mener sykdommen har sitt utspring fra egyptiske flaggermus. MERS-virusetSlik ser det dødelige viruset ut. Foto: Wikipedia/Cynthia Goldsmith/CDC

Økt kraftig siste måned

Spredningen av viruset steg kraftig denne måneden, i følge New York Times. I vinter sakket spredningen ned.

Det vites ikke om det har en sammenheng med årstiden, eller om det er fordi det er flere kameler som er kontakt med mennesker på denne tiden av året.

MERS-viruset rammer luftveiene, og har spredt seg til Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og nå sist Hellas. En 69 år gammel gresk statsborger skal ha blitt smittet av viruset da han var i Jeddah, Saudi-Arabia. Han ble innlagt på sykehus da han kom tilbake til Hellas skjærtorsdag.

– Det verste som kan skje er at man blir alvorlig syk og får lungesvikt. En del har dødd av sykdommen, sier overlege Hauge.

Hauge opplyser at det ikke finnes noen kur eller vaksine mot MERS, og at Folkehelseinstituttet ikke kjenner til at en slik skal være under utvikling.

Fare for pilegrimsreisendeSiri Helene HaugeOverlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

Juni er måneden for Ramadan, og mange nordmenn reiser på pilegrimsreise til Mekka. I den forbindelse råder Folkehelseinstituttet reisende til å unngå kontakt med dyr i den grad det er mulig, og ta kontakt med lege dersom man får tegn på sykdommen.

Symptomene er influensalignende, der man hoster, får feber og vondt i hodet. MERS-viruset har vist seg å kunne gi alvorlig lungesykdommer. De fleste som rammes er menn. Gjennomsnittsalderen er 55 år, i følge Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet fraråder ikke nordmenn til å reise til Midtøsten.

Emneord: