Verdens høyeste skyskraper til 10 milliarder kroner

Snart får den saudiarabiske byen Jeddah verdens høyeste skyskaper som skal koste i overkant av 10 milliarder norske kroner.
Onsdag, 23 april, 2014 - 08:45


Verdens høyeste frittstående bygning skal om ikke lenge rage over den saudiarabiske byen Jeddah.

Høyt over bakken

Fra å ha vært en gammel fiskerlandsby, har byen vokst til å bli en av de største kystbyene i Midtøsten. I dag er det et sentrum for forskning og ingeniørledelse i Saudi-Arabia, skriver e24.no.

Ifølge arkitektene bak byggverket, Adrian Smith og Gordon Gill, skal skyskraperens topp være cirka en kilometer (3280 fot) over bakken, med muligheter for en uslåelig utsikt ut over Rødehavet. Dagens rekord for verdens høyeste skyskraper, og høyeste frittstående bygning har siden 2007 vært forbeholdt Dubai med Burj Khalifa.

Stilles Kingdom Tower og Burj Khalifa ved siden av hverandre for så å hoppe fra den høyeste til den laveste av dem, ville det ligne mer en tragedie enn på parkour. Høydeforskjellen mellom bygningene er nemlig på 173 meter.

Oslo Plaza er til sammenligning 117 meter høy.

Nå skal det hele toppes med en tusen meter høy skyskraper: Kingdom Tower. Byggearbeidet er nå satt til å starte den 27. april. Prislappen på Kingdom Tower er anslått til å koste i overkant av 10 millarder norske kroner.

Blir beboelig

Med et konstruksjonsareal på 530.000 kvadratmeter, består Kingdom Tower av 200 etasjer der 160 av dem skal være beboelige.

Bygget skal være utstyrt med 59 heiser som skal kunne bevege seg så fort som ti meter i sekundet.

Adrian Smith var forøvrig også sjefsarkitekt for Burj Khalifa, så arkitektene besitter allerede kunnskaper om rekordhøye bygninger.

 

Kvalitetssikret

ACTS (Advanced Construction Technology Services), er et konsulentselskap innen byggmaterialer og geoteknikk. De fikk i oppdrag å stå for kvalitetssikringen av materialene som skal brukes. 100 ansatte i ACTS har stått for testingen i Midtøstens største laboratorie-anlegg i Briman-området i Jeddah. Det meldte Saudi Gazette tidligere i februar.

Bygningens materialer skal ha blitt grundig testet, og vil i hovedsak skal bestå av 80.000 tonn stål og en halv million kubikkmeter betong. De skal blant annet ha vurdert betongens egenskaper i flytende form for å sørge for at sementen er mulig å pumpe opp til så store høyder.

Emneord: