70 år siden Iwo Jima

Det er 70 år siden slaget om Iwo Jima under andre verdenskrig. Amerikanske veteraner planlegger å vende tilbake for å markere seieren på den japanske øya i mars.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 10:58


Slaget om øya Iwo Jima utenfor Japan brøt ut i 1945. Oppgjøret under andre verdenskrig resulterte i at amerikanerne fikk kontroll over øya etter at i overkant av 6 825 amerikanere mistet livet. Tapet for japanerne var derimot enda større. De mistet rundt 22 000 som ble drept eller begikk selvmord.

Veteraner vender tilbake

En gruppe på 45 amerikanske veteraner planlegger å vende tilbake til Iwo Jima i mars for å markere krigsseieren og overtakelsen av den japanske øya i 1945. Veteranen Hershel Williams (91) mener Iwo Jima ikke burde blitt gitt tilbake til japanerne.

– Jeg synes vi burde beholdt øya som et minnesmerke og visningspunkt i Stillehavet, slik som Hawaii, sier Williams til The Washington Times.

Omstridt minnesmerke

Japanerne har ikke planlagt noen lignende markering, men i går uttalte den japanske statsminister Shinzo Abe seg generelt om å minnes japanske krigsofre ved å besøke Yasukuni-tempelet i Tokyo.

– Det er naturlig at nasjonale ledere i Japan ønsker å besøke Yasukuni-tempelet for å minnes dem som døde for landet, sier Abe til The Japan Times.

Det hellige tempelet er et minnesmerke for alle japanske krigsofre siden 1853. Dette er et svært omstridt minnesmerke for amerikanerne da de mener at det hedrer noen av Japans verste krigsforbrytere. Dette kom spesielt til uttrykk i april 2014 da The Times kritiserte Justin Bieber for å ha avlagt minnesmerket et besøk.

Emneord: