Hellas har søkt om låneforlengelse

Halv elleve torsdag morgen meldte President i Eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, at Hellas har søkt om en seks måneders forlengelse på låneavtalen med eurosonen.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 12:13


Den nederlandske finansministeren gikk ut med meldingen i dag fra sin twitterkonto uten å gå nærmere inn på innholdet i søknaden. Den opprinnelige låneavtalen lå an til å utløpe om litt over en uke, men med en potensiell forlengelse håper den greske statsministerer, Alexis Tsipras, å holde Hellas oppreist inntil videre.

Statsministeren fra venstrefløypartiet SYRIZA gikk til valg på å endre forutsetningene i den opprinnelige låneavtalen, så det er derfor usikkert om innholdet i søknaden vil falle i god jord hos partnerne i eurosonen.

Tysk skepsis

Forbundskansler Angela Merkel sa i en tale mandag at Tyskland vil vise solidaritet med euroland i nød, men understreket at solidaritet ikke bare kan gå en vei.

Tyskland har tidligere gitt uttrykk for at en ny avtale med nye forutsetninger vil være uaktuelt, men med en forlengelse vil Hellas kunne få dyrbar tid til å reforhandle. Det er særlig kravene om budsjettkutt i offentlig sektor som bekymrer grekerne, og Tsipras lovet før valget å utarbeide en ny låneavtale uten de mest dramatiske kuttene.

Eurogruppen, som består av eurosonens finansministre, vil vurdere den greske søknaden idag og hvis gruppen er fornøyd vil låneavtalen forlenges, melder Reuters.

Emneord: