Fattige pensjonister tvinges til utlandet

Over 50.000 pensjonister i Norge lever under EUs fattigdomsgrense. Mange av dem flytter utenlands for å få pensjonen til å strekke litt lenger.
Tirsdag, 21 april, 2015 - 13:21


Norge er et av verdens dyreste land å bo i. Over 50.000 norske pensjonister mottar minstepensjon på 173.204 kroner i året som sin eneste inntekt. Det utgjør en månedlig utbetaling på under 15.000 kroner. Det gjør at mange eldre tvinges til å flytte ut av landet for å få mer for pengene.

Tall fra NAV viser at Norge utbetalte 6,9 milliarder i pensjon og ytelser til utlandet. De fleste av mottakerne er norske statsborgere. 82 prosent av alle utbetalingene gikk til land i Europa. Sverige har flest mottakere, etterfulgt av Spania. Totalt fikk 87 907 personer NAV-ytelser i utlandet. De fleste av disse mottar alderspensjon og uføretrygd.

– De fleste av disse har tjent opp pensjonen sin i Norge, og de velger å bo i utlandet i hele eller deler av året. Det synes vi er helt greit, sier kommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet, Kristin Ruud.

Ufrivillig utenlands

Pensjonistforbundet synes det derimot er leit at mange norske pensjonister føler seg tvunget til å forlate Norge fordi pensjonen deres er for lav.

– Minstepensjonen i Norge er veldig lav. Det kan være en av årsakene til at en del bosetter seg i Sverige. Der får man mer for pengene sine. Det hadde vært spennende om noen kunne forsket mer på årsaken til hvorfor pensjonister flytter til utlandet, sier Ruud, og legger til:

– Det er veldig problematisk om det er slik at eldre føler seg tvunget til å flytte. Folk må kunne å bo i hjemlandet sitt om de vil det.

Forbundet har vært i møter med arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Budskapet deres er klart, de vil øke minstepensjonen i Norge. RuudKommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet, Kristin Ruud. (Foto: Pensjonistforbundet)

Samme helsetilbud

Ruud mener at norske pensjonister ikke kan sees på som èn gruppe. Det finnes velstående pensjonister og det finnes fattige eldre.

Nordmenn som flytter til utlandet har krav på det samme helsetilbudet i alle EØS-land. Bor man for lenge utenlands, risikerer en å miste rettigheter dersom man ikke betaler trygdeavgift til Norge.

NAV understreker at kun en liten andel av statens ytelser går til utlandet.  

– Personer bosatt i utlandet mottok 6,8 milliarder kroner fra NAV i 2013. Selv om det er mye penger, så utgjør det mindre enn to prosent av våre samlede utbetalinger i 2013. Det er også interessant å se at majoriteten av utbetalingene gikk til norske statsborgere bosatt i utlandet, sier fungerende ytelsesdirektør Magne Fladby i NAV.

 

 

 

Emneord: