Sensur ved universiteter øker

Har man rett til å såre andre? Spørsmålet om hvor grensen for ytringsfriheten går er et hett tema.
Tirsdag, 19 januar, 2016 - 13:08


– Vi har ingen rett til å ikke bli fornærmet, sa Djuna Mijatovic, representant for pressefrihet i OSCE fra talerstolen på Fritt Ord 18. januar. Sammen med utenriksminister Børge Brende og FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, David Kaye, diskuterte hun ytrings- og pressefrihetens forhold i verden. Møtet ble arrangert i forbindelse med UDs nye strategi for å styrke presse- og ytringsfriheten.

Panelet var spesielt opptatt av at vi må tåle å bli fornærmet. Angrepet mot det franske satirebladet Charlie Hebdo ble flere ganger trukket frem som eksempel.

– Ingen skal la være å ytre seg i frykt for å bli angrepet, konkluderte panelet.

Sensurerer studenter

Den britiske avisen The Independent melder at flere universiteter i Storbritannia innfører sensur. Den årlige undersøkelsen Free Speech University Rankings viser at hele 90 prosent av britiske universiteter har innført en form for sensur overfor sine studenter. I fjor var tallet 80 prosent.

Studentaviser, -foreninger og sanger blir ifølge undersøkelsen oftest forbudt eller sanksjonert på annet vis. The Independent linker blant annet videre til en sak om studentmagasinet No Offence, som “ønsker å skrive om temaer ingen tør å snakke om”. Magasinet ble forbudt å distribuere ved Oxford University fordi skolestyret mente enkelte temaer kunne være støtende for leserne.

En annen artikkel den britiske avisen trekker frem, dreier seg om en sombrero. En meksikansk restaurant i nærheten av University of East Anglia får ikke lenger lov til å dele ut det tradisjonelle meksikanske hodeplagget til festglade studenter under den britiske versjonen av “fadderuka”. Dette fordi alle former for rasisme og diskriminering skal være forbudt under skolens arrangementer.

Sa opp jobben etter kostymedrama

University of East Anglia er ikke det eneste universitetet som har hatt trøbbel med kostymefester. Studenter ved Yale University i USA reagerte med protest da to professorer lot være å legge restriksjoner på halloween-kostymer i høst. Enkelte studenter ba universitetet forby antrekk som spiller på kultur, etnisitet eller religion.

– Hvis du ikke liker noens kostyme, så se vekk, eller fortell dem at du blir fornærmet. Snakk med hverandre. Ytringsfrihet og evnen til å tolerere fornærmelser er kjennetegnene på et fritt og åpent samfunn, skrev ekteparet og professorene Erika og Nicholas Christakis i en felles mail studentene.

Studentene svarte med en demonstrasjon, og en av demonstrantene havnet i en opphetet debatt med professor Nicholas Christakis.

– Hvem faen ansatte deg?! Du burde trekke deg fra stillingen, roper studenten.

Video av demonstrasjonen kan du se her.

Noen dager senere annonserte Erika Christakis at hun ikke lenger kommer til å undervise ved universitetet. Ektemannen jobber der fortsatt.

Nektet jorunaliststudent å fotografere

Yrings- og pressefrihet ved amerikanske universiteter har flere ganger vært et aktuelt tema den siste tiden.

I forbindelse med Black Lives Matter-bevegelsen arrangerte studenter og professorer ved University of Missouri i november en demonstrasjon foran universitetsbygningen. Tim Tai, en journaliststudent ved universitetet, ble møtt med stor motstand da han forsøkte å fotografere arrangementet.

Demonstrantene ønsket at universitetsplassen skulle være en mediefri sone. I et videoopptak av hendelsen kan man se og høre en professor tilkalle “muskler” for å få kastet journaliststudenten vekk fra området.

Rektor ved universitetet har senere roset Tim Tais profesjonelle oppførsel, og at professorens stilling skal vurderes.

Emneord: