Vil avskaffe monarkiet i Australia

Australske statsledere ønsker en selvstendig republikk med australsk statsoverhode.
Tirsdag, 26 januar, 2016 - 11:58


26. januar feiret Australia sin nasjonaldag «Australia Day».

Selvstendighet

I den forbindelse har organisasjonen «Australian Republican Movement» tidligere denne uken fremmet en selvstendighetserklæring. Dette melder CNN. Australia er et konstitusjonelt monarki med eget parlament og Dronning Elizabeth II som statsoverhode. 

Australsk statsoverhode

Styreformannen i «Australian Republican Movement», Peter FitzSimons, mener at det er på tide at Australia blir en selvstendig republikk innenfor Samveldet av nasjoner, tidligere kjent som Det britiske samvelde.

Han sier videre at landet fortjener et australsk statsoverhode med australske verdier. Dette understreket han i sin tale tidligere denne uken.

– Dagens monarki er én aristokratfamilie som bor i et palass i England.

Støtte blant ledere

Syv av totalt åtte stats- og regionsledere, inkludert nåværende statsminister, har skrevet under på organisasjonens erklæring.

Organisasjonen har også tatt initiativ til en underskriftskampanje for vanlige borgere. Denne har foreløpig fått i underkant av 10 000 underskrifter.

Samveldet av nasjoner består av 53 suverene stater, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier, og flesteparten av disse er republikker.

Folkeavstemning

I 1999 ble det avholdt en folkeavstemning om hvorvidt Australia skulle bli en republikk eller ikke. Da var det flertall for å beholde monarkiet.

Grupper som er for monarkiet har i etterkant av erklæringen uttrykt sin frustrasjon på sosiale medier, og sier blant annet at et folkevalgt statsoverhode aldri vil kunne sammenlignes med dronningen.

Peter FitzSimonsFitzSimons er en engasjert motstander av dagens monarki. Foto: mal vickers/Flickr
 

Emneord: