Endelig får Norge amerikansk ambassadør

To og et halvt år etter at Barry White forlot stillingen, har det amerikanske senatet endelig godkjent Sam Heins som ny norgesambassadør.
Mandag, 15 februar, 2016 - 15:40


”Det er gledelig at Senatet i USA har godkjent nominasjonen av Sam Heins som ny amerikansk ambassadør til Norge, velkommen til Oslo” delte utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter etter utnevnelsen.

Gode skussmål
72-åringen Samuel D. Heins er en anerkjent menneskerettsadvokat fra Minnesota, som er den staten i USA med desidert flest norsk-amerikanere. Heins selv uttalte under senatets høring i juli at: ”Vi fra Minnesota liker å tenke på oss selv som æres-nordmenn”.

Tidligere har Heins grunnlagt et senter for torturofre. Han var en av grunnleggerne av advokatforeningen Minnesota Advocates for Human Rights. Han har blitt tildelt en rekke priser for sitt menneskerettighetsarbeid.

To tidligere norgesambassadører, Barry White (demokrat) og Ben Whitney (republikaner), mener begge at Heins er velkvalifisert og riktig for stillingen.

Barry B. WhiteTidligere norgesambassadør Barry White tror Heins vil gjøre en god jobb. Foto: Wikipedia– Jeg er meget glad for å ha mottatt nyhetene om at Sam Heins er blitt bekreftet i senatet. Norge har vært uten en ambassadør for lenge. Jeg vet at Heins vil gjøre en glimrende jobb, skal White ha uttalt til Agenda Magasin.

Ben Whitney skrev om Heins i en kommentar i begynnelsen av desember, der han også kommer med en “unnskyld til Norge”.

Politisk spill og ambassadørtørke

Heins ble nominert av Obama allerede i mai 2015, men det har likevel tatt nesten ett år for ham å bli godkjent av senatet. Det er det flere årsaker til. Opprinnelig ble hotellmagnaten George Tsunis nominert til stillingen, men etter en ytterst pinlig komitéhøring, valgte han å ikke fornye nominasjonen sin. Under utspørringen klarte han blant annet å referere til Norges president (til tross for at vi ikke er en republikk), samt komme med nedsettende kommentarer om FrP og deres velgere – tilsynelatende uvitende om at de sitter i regjering.

Obama-administrasjonen har tidligere fått kjeft for å ansette politiske donorer til viktige ambassadørstillinger. Både Tsunis og Heins bidro under Obamas gjenvalgskampanje i 2012. Ifølge New York Times, skal Heins og hans kone samlet inn over én million dollar.

Etter at Heins hadde vitnet for senatet, annonserte den republikanske senatoren og presidentkandidaten Ted Cruz at han ville blokkere alle nominasjoner som protest mot atomavtalen med Iran. Altså hadde ikke blokkeringen noe med Heins personlig å gjøre, men var snarere en brikke i et større politisk spill. Dermed satt Norge fortsatt igjen uten en ambassadør. 

Etter en feide mellom den republikanske kongressmannen Jason Chaffetz og flere U.S. Secret Service-agenter, bestemte også den republikanske senatoren Tom Cotton (i likhet med Cruz) at alle diplomatnominasjonene skulle blokkeres. Dette var for å få president Obama til å handle. Det gjorde han ikke, og Cotton har i ettertid måttet ombestemme seg. Men dette førte likevel til en flere måneder lang forsinkelse.

Fredag trakk også senator Cruz tilbake blokkeringen av nominasjonene, og samme dag ble Sam Heins godkjent. Det er 869 dager etter at forrige ambassadør, Barry White forlot Norge.

Villa OtiumDen amerikanske residensen på Frogner i Oslo. Foto: WikipediaObamas kamp mot kongressen
Det er en velkjent bakside ved amerikanernes to-parti-system, at en seier for Obama regnes som et tap for republikanerne. Det var derfor lenge fryktet at Norge ikke ville kunne få en ny ambassadør før etter valget i november. Man mistenkte nemlig at republikanerne ville utsette nominasjonsprosessen til etter en eventuell republikansk seier. Det samme spillet ser vi nå som høyesterettsdommer Scalia er gått bort.

Så det gjenstår å se hvor lenge Heins får bli værende i Norge. Enn så lenge ønsker vi ham i alle fall velkommen.

Emneord: