Høyesterettsdommer død — nå kan Obama sikre liberalt flertall

Men først må han sikre flertall i det republikanskdominerte Senatet.
Mandag, 15 februar, 2016 - 14:39


I en presseuttalelse fra sin golfferie i California, uttaler president Obama at han vil benytte seg av sin konstitusjonelle rettighet, og at han dermed vil nominere en høyesterettsdommer før sin avgang som president.

– Jeg har et konstitusjonelt ansvar for å nominere en etterfølger når tiden er inne. Det er mer enn nok tid til at jeg kan gjøre det, og at Senatet samtidig kan gi vedkommende en rettferfdig høring og avgi sine stemmer, sier Obama i en uttalelse.

President Obama på besøk til Supreme Court.Obama ønsker å nominere en høyesterettsdommer før sin avgang, og på en slik måte skaffe et liberalsk flertall i domstolen. Her avbildet med Chief Justice John Roberts Jr.
Foto: Pete Souza/Obama Transition Team

Republikansk flertall i Senatet

Dette skaper stor politisk debatt, og uenigheten er stor rundt hvorvidt nominasjonen skal vente til den nye presidenten trår inn i rollen i januar neste år. Dette får blant annet støtte fra Mitch McConnell, republikanernes flertallsleder i Senatet. Han uttaler:

– Det amerikanske folk burde være med å bestemme hvem som skal bli deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke denne stillingen besettes før vi har en ny president, sier McConnell i en uttalelse.

Under sin første term som president utnevnte Obama to høyesterettsdommere, begge liberale. Dette skjedde i henholdsvis 2009 og 2010, da Senatet hadde flertall av demokrater. Nå som Senatet er dominert av republikanere,  blir nominasjonen av en ny høyesterettsdommer en viktig del av maktbalansen.

Høyesterett, som har hatt et republikansk flertall opptil Scalia sin død, kan nå få et liberalt flertall dersom Obama får støtte for sin nominasjon fra Senatet. 

 

Mulighet for liberalt flertall

Videre får president Obama støtte fra flere hold, blant annet fra den demokratiske presidentkandidaten, Hillary Clinton, som uttaler at en utsettelse av nominasjonen vil være en vanære overfor konstitusjonen.

– Dette er Senatets konstitusjonelle ansvar, og nominasjonen bør derfor ikke gjøres på et partipolitisk grunnlag, sa Clinton i en tale i Denver på lørdag, kun timer etter at Scalias død ble kjent.

Den demokratiske mindretallslederen i Senatet, uttaler også sin støtte til Obama:

«Presidenten kan og bør sende Senatet en kandidat med en gang. Med så mange viktige avgjørelser ventende i høyesterett, må Senatet besette denne stillingen så fort som mulig», skriver Reid i en uttalelse.

Emneord: