Ny behandling holder kreften i sjakk

Den nye behandlingsmetoden immunterapi kan være revolusjonerende for kreftpasienter.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 13:34


I 2015 startet behandlingen av pasienter ved hjelp av immunterapi i Norge, og allerede nå ser forskerne gode resultater.

Kroppen behandler seg selv

– Kort fortalt går metoden ut på at kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene, sier pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander.

Vigander presiserer at medisinene som er tatt i bruk ikke nødvendigvis utrydder kreften, men at behandlingen kan forlenge levetiden til pasientene betraktelig.

– Kreftcellene er noen aggressive luringer, men immunterapi er med på å holde sykdommen i sjakk, sier han.

Behandler flere typer kreft

Kreftforeningen skriver at metoden er godkjent til behandling av ikke-småcellet lungekreft og føflekkreft i Norge. I USA har de i tillegg testet behandlingen på pasienter med leukemi og fått gode resultater.

I følge en ny studie fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle opplevde mer enn ni av ti pasienter med alvorlig leukemi at symptomene forsvant etter behandling med immunterapi, skriver Sky News. Under det årlige møtet til The American Association for the Advancement of Science (AAAS) beskrev lederen av studien, forsker og professor Stanley Riddell, resultatet som et potensielt paradigmeskifte innen kreftbehandling.

Ikke problemfritt

Selv om metoden har vist seg å være effektiv, kommer den ikke uten bivirkninger og problemer.

– Medisiner virker ulikt på ulike personer, og det samme gjelder bivirkninger. I noen tilfeller kan behandlingen gi en overaktivering av immunforsvaret slik at også friske celler blir rammet, sier Vigander.

Han understreker at de fortsatt er tidlig i prosessen når det kommer til denne type behandling, og at det derfor er viktig å følge med på utviklingen etter hvert.

Også Professor Riddell sier at de må fortsette å arbeide og forske på immunterapi, og legger til at de fortsatt ikke vet hvor lenge de nå symptomfrie pasientene vil forbli symptomfrie.

Emneord: