Hvitvasker skitne penger i Asia

Flere kriminelle ser til Kina for hvitvaskning av ulovlig tjente penger. Spesielt svindlere og store narkokarteller tjener på dette.
Onsdag, 30 mars, 2016 - 11:26


Kina har for mange kriminelle blitt en gullgruve med store finansielle muligheter. I takt med Kinas globalisering har deriblant handel med både import og eksport økt. Gjennom tilsynelatende lovlig handel har flere gjenger og kriminelle aktører fra blant annet Spania, Israel, Mexico og Columbia hvitvasket penger i Kina og Hong Kong. Flere narkotikavirksomheter fra Nord-Afrika har også tjent på dette.

Det er Assosiated Press som har undersøkt saken, og har i et intervju med tidligere lovbryter Gilbert Chikili fått innsikt i og informasjon om dette temaet. Han har i en artikkel av VG blitt omtalt som en storsvindler som hvitvasket penger i Kina.

– Kina har blitt en universell passasje for flere former for svindel og kriminell virksomhetl, sier Chikili til Assosiated Press.

Kinesiske myndigheter får skylda

Chikili mener at Kina har blitt et hvitvaskingsparadis fordi landet som en nylig etablert verdensmakt ikke bryr seg om hva andre land mener og gjør. Det at kinesiske myndigheter gir blaffen, er etter hans mening en essensiell grunn for at det er mulig å hente ulovlige gevinster uten innblanding av andre land. I tillegg til eksta utvinning i import- og eksportsektorer er det flere muligheter for hvitvasking i Kina, som for eksempel uregistrerte pengeoverføringer “under bordet”.

Vesten anklager kinesiske myndigheter for ikke å ta tak i de kriminelle problemene og konsekvensene av dette rammer også andre land og økonomier.

Emneord: